Våler 9-11 juni 2017

14.06.2017

Första racet för oss i år år som ingår i Nordiska mästerskapet, då vi inte var i Finland och Botniabanan. Vi åkte hemifrån på torsdagen vid 16-tiden och anlände i depån strax före kl. 23.
Innan allt var iordning var kl. över 01.

Fredag

Första träningen var kl. 09.20 på halvtorr bana. Regnet hängde kvar i luften från natten och vi kunde bara hålla tummarna för att det skulle vara uppehåll. Det var en ojämn bana bitvis och bakhjulet släppte på vissa ställen men en helt ok bästa varvid 1.18.86.

Andra träningen regnade det men trots blött underlag så gick det rätt fort ändå i 3-4 varv. Strax därefter släppte bakdäcket ordentligt i en kurva och första (och gärna sista) avåkningen blev ett faktum. Classe klarade sig som tur var ganska bra, blåslagen vid höften och mörbultad. Skadorna på cykeln var reparerbara. Kåpglaset gick i småbitar men som tur var hade vi i veckan köpt ett nytt kåpglas av Urban Sundin, som Gävlarna hade med sig till Våler. Utöver det så var kåpan skrapad och sprucken samt växelpedalen hade gått av, men som sagt, allt gick att lösa, och efter lite ompyssling så var det bara lite skavsår kvar, på både cykel och Classe.

När det var dags för den tredje träningen hade cykeln hunnit bli körklar och varvtiden slutade på 1.23. Underlaget var rejält blött och cykeln kändes väldigt stötig och ostabil. Kvällen innehöll diskussioner om byte av stötdämpare samt bakdäck.

Lördag

Lördag morgon var det en tidig start igen men denna gången var det kval. Stötdämpare byttes för att göra cykeln mindre stötig. Ännu en gång regnade det. Gårdagens krasch låg färsk i minnet och oron för att kvadda cykeln mer låg och skavde. Varvtiden blev 1.40.597 som genererade till startplats nr 13. Det märktes nu att det var lite oro i teamet

Race 1. Starten går på torr asfalt och Classe kommer ut som nia efter startkurvorna. Riksfjord försvinner bort men Roger "Bäsen" Gustavsson och Magnus Wihlborg hänger på.Classe börjar plocka placering efter placering och orosmolnen börjar skingras. Ingmar Stig och Johan Källvik passeras och plötsligt ligger "vi" 4: a. Classe lyckas hålla kvar sin position över mållinjen men med Ingmar flåsandes i nacken. Bästa varvtid hittils på 1.15.086.

Att hela teamet var glada kan nog alla förstå. Classe hade dock haft ännu några släpp så under kvällen beslutade vi att byta till det andra bakhjulet med det nya Conti Attack2 CR däcket på.

Söndag

Söndag morgon byttes hjulet och sedan ut på halvblöt bana för en warmup. För vår del bestod varmupen mest av att testköra cykeln för att veta dens gränser med nya däcket. Det blev bara 4 varv som hanns med men det kändes bra. Varvtiden landade på ca 1.17. Det stora orosmomentet nu var om regnet skulle komma tillbaka igen efter nattens skyfall eller om racet fick köras på torr bana. Race 2. Starten gick på torr bana. Magnus tog starten tätt följd av Riksfjord och "Bäsen" som trea. Classe kom ur startkurvorna som 9:a ännu en gång och jakten började på nytt. Johan kördes om och Ingmar låg precis framför. Strax innan schakalen fick Ingmar problem med cykeln och tvingades körde av. Classe fick fightas för sig själv i några varv utan att ha någon att jaga i siktet. Men en 5:e plats blev en 4:e plats och hela teamet kände hur nöjdheten slog till. Yes. 4:a igen, det kändes riktigt bra. Sista varvet och sista kurvan. Bäsens ,som låg 3:a, slår av på sin fart. Något har hänt. Han börjar springa med ett ben på varje sida om cykeln och tänker sparka den över mållinjen 100 meter bort. Classe närmar sig sista kurvan, och får två varvningar framför sig. Istället för att göra en hetsig omkörning tar han det lite lugnt och är otroligt nöjd med sin 4:e plats. Vi som står på håll håller andan. Lyckligtvis hinner Classe få syn på hur Bäsen sparkar sig fram på sin cykel och det blir full gas framåt för att sedan hinna om Bäsen över mållinjen och bli 3:a. Wow. En pallplacering till. Den första i Nordiska mästerskapet. Teamet som stod på läktaren skrek ut sin glädje och hurrade högt när speakern uttalar Classe som 3:e platsens förare. Det blev även den bästa varvtiden denna helgen 1.14.08.

Nu kom (alkoholfri) champagn fram och det skålades glatt i depån innan vi blev tvungna att packa ihop oss. Hemfärden kändes lätt trots alla timmarna och vi var hemma runt 23.

Nu börjar förberedelserna inför Anderstorp raceway den 21-23 juli. Kåpan skall lagas och få lite ny färg, det nya kåpglaset som vi köpte av Sandberg i Våler skall passas in, den långa swingen skall monteras och dämpare skall passas in till den. Oljan skall bytas och ventiler skall justeras, nya insugsrör skall tillverkas och så kommer det ju till en del under tiden.


Här firar vi efter ännu en pallplats!
Här firar vi efter ännu en pallplats!